Milujem škoricu! Jej charakteristickú korenistú prenikajúcu vôňu a chuť, ktorá sa ešte znásobí a je všade prítomná pri pečení koláčov. Osie hniezda alebo slimáky sú toho príkladom. 😋 Ponúkam vám svoj recept:
- hladká múka 400g
- droždie 20g
- mlieko 200ml
- práškový cukor 100g
- škorica mletá 10g
- vanilkový cukor 20g
- vajce 1x
- maslo 100g
- soľ 5g
Vo vlažnom mlieku s trochou cukru si prípravime kvások. Zmäknuté maslo a všetky ostatné ingrediencie, spolu s pripraveným kváskom vymiešame do cesta, ktoré necháme hodinu oddychovať, nech nakysne. Následne cesto rovnomerne rozvaľkáme, potrieme roztopeným maslom, dôkladne posypeme zmesou škorice, vanilkového a normálneho cukru.
Skúste pridať aj ďalšie jedno špecifické korenie tiež moje obľúbené – kardamón. 😉
Potom z cesta vytvarujeme roládu, narežeme a opatrne poukladáme na plech spolu s papierom na pečenie.
Necháme opäť aspoň 30 min pokysnúť.
Pred pečením potrieme vajíčkom a pečieme pri 180°C 20min.
Želám vám dobrú chuť!
Adam