Baobuns – naparená žemla s pečeným chrumkavým bravčovým mäsom, slanou a zároveň sladkou, pikantnou a kyslastou chuťou je skvelé jedlo, ktoré pochádza z Taiwanu. Dnes už svet pozná mnoho variant cez rybaciu, hovädziu či čoraz viac obľúbenú vegetariánsku alebo vegánsku verziu. Čo ale určite v pravej bao žemli nesmie chýbať je skvelá chuť čerstvého koriandra, sladko-kyslá omáčka a opečené nadrvené arašidy.
Bao buns s marinovaným bravčovým bočikom
Recept pre 4osoby
- hladká múka 800g
- mlieko 350g
- droždie 20g
- kryštálový cukor 80g
- maslo 80g
- prášok do pečiva 5g
- olej 2dcl
- soľ 15g
- bravčový bôčik 800g
- mleté čierne korenie 10g
- cesnak 3 strúčiky
- med 3PL
- sweet chilli omáčka 2,5dcl
- čerstvý Koriander 20g
- mladá cibuľka 3ks
- červená kapusta 300g
- arašidy 50g
- sezam 10g
- sójové klíčky 80g
- cibuľa 150g
Bravčový bôčik potrieme olejom, medom, soľou, korením a rozomletým cesnakom. Takto pripravené mäso necháme v chladničke marinovať 24h.
Mäso pečieme pomali do mäkka pri 115°C cca 6h.
Vo vlažnom mlieku s trochou cukru si pripravíme kvások.
Kvások spolu s rozpusteným maslom, štipkou soli, olejom, zvyšným cukrom, práškom do pečiva a múkou vymiesime do cesta, ktoré necháme aspoň 1h kysnúť.
Neskôr cesto rozvaľkáme na 0,5cm hrúbku. Vykrojíme kruhy, ktoré preložíme na polovicu a vložíme do nich papier na pečenie. Necháme ešte aspoň 30 min zase pokysnúť. Pripravujeme tradične na pare asi 10 min.
Bôčik po upečení nakrájame najemno a na panvici ho sprudka opečieme do chrumkava. Keď je mäso opečené, pridáme sweetchilli omáčku a čerstvo nasekaný koriander.
Do pripravených naparených žemli pridáme zmes mäsa spolu s omáčkou, nakrájanú naloženu sladko kyslú červenú kapustu, červenú a mladú cibuľu, Sójové klíčky, čerstvo opražené nadrvené arašidy, sezam, koriander, čerstvé chilli a do chrumkavá praženú cibuľu.
Želám vám dobrú chuť 😋
Adam