Vedeli ste, že vo svete evidujeme okolo 120 rôznych druhov maku! V kuchyni sa najčastejšie využíva mak modrý. Má vysoký obsah vápnika, ktorý je mimochodom 12x väčší, ako u kravského mlieka a porovnateľný obsah bielkovín, ako v chudom hovädzom mäse. Taktiež mnoho prospešných vitamínov, minerálnych látok, omega mastných kyselín, čo ho právom radí medzi „superpotraviny“.
V kuchyni sa mak využíva najčastejšie nasladko. Jednu takú v kombináciu s višnami, ovsenými vločkami a kokosového mlieka si teraz ukážeme.
Maková bábovka s višnami
- ovsené vločky 350g
- kokosové mlieko 250ml
- višne 200g
- trstinový cukor 150g
- mletý mak 100g
- vajcia 4ks
- olivový olej 2pl
- limetka 1ks
- prášok do pečiva 1ksDo rozmixovaných, skoro do hladka ovsených vločiek vmiešame všetky ingrediencie. Zmes dôkladne premiešame a na záver pridáme vykôstkované višne.
Cesto dáme do formy a pečieme pri teplote 160°C 50min.
Želám vám dobrú chuť!
Adam