Čas kapusty, cvikly, mäsa a strukovín
Zima je obdobím, kedy sa príroda spomaľuje a ponúka nám menej čerstvých surovín ako v lete či na jeseň. To však neznamená, že by sme mali v kuchyni trpieť núdzou. Práve naopak, zima je ideálnym časom na prípravu sýtych a chutných jedál, ktoré nás zahrejú a dodajú nám energiu v chladných dňoch. Medzi najtypickejšie zimné suroviny patria kapusta, cvikla, mäso a strukoviny. Tieto štyri ingrediencie tvoria základ mnohých tradičných zimných jedál, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé a výživné.
Kapusta: Kráľovná zimných stolov
Kapusta je azda najtypickejšou zimnou surovinou. Je lacná, dostupná a má všestranné využitie v kuchyni. Kapusta sa dá pripravovať na rôzne spôsoby, napríklad varením, dusením, pečením alebo kvasením. Kvasená kapusta je obzvlášť cenná pre svoje probiotické vlastnosti a vysoký obsah vitamínu C.
Medzi najobľúbenejšie jedlá z kapusty patria:
- Kapustnica s klobásou a hubami
- Vianočná kapustnica s rybím mäsom
- Kapustové placky
- Kapustové závitky
- Dusená kapusta s mäsom
Cvikla: Červená sila
Cvikla je ďalšou cennou zimnou surovinou. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Cvikla má špecifickú chuť, ktorá nemusí každému vyhovovať, ale v kombinácii s inými surovinami dokáže vytvoriť chutné a zdravé jedlá. Cvikla sa dá pripravovať na rôzne spôsoby, napríklad varením, pečením alebo surová.
Medzi najobľúbenejšie jedlá z cvikly patria:
- Cviklová polievka (boršč)
- Cviklový šalát s chrenom
- Pečená cvikla s kozím syrom
- Cviklové smoothie
- Cviklová nátierka
Mäso: Základ zimnej stravy
Mäso je dôležitou súčasťou zimnej stravy, pretože nám dodáva bielkoviny a energiu. V zime sa tradične konzumujú tučnejšie druhy mäsa, ktoré nás lepšie zahrejú. Medzi najobľúbenejšie zimné druhy mäsa patria bravčové, hovädzie a jahňacie. Mäso sa pripravuje na rôzne spôsoby, napríklad pečením, dusením alebo varením.
Medzi najobľúbenejšie jedlá z mäsa patria:
- Pečené prasa
- Hovädzí guláš
- Jahňacie ragú
- Pečené kura
- Varené hovädzie mäso s omáčkou
Strukoviny: Zdravá a sýta voľba
Strukoviny sú dôležitým zdrojom bielkovín, vlákniny a minerálov. V zime sa tradične konzumujú strukoviny, ktoré sú sýte a zahrejú nás. Medzi najobľúbenejšie zimné druhy strukovín patria fazuľa, hrach a šošovica. Strukoviny sa pripravujú na rôzne spôsoby, napríklad varením, dusením alebo pečením.
Medzi najobľúbenejšie jedlá zo strukovín patria:
- Fazuľová polievka
- Hrachová kaša
- Šošovicový prívarok
- Fazuľový guláš
- Cícerový hummus
Zima je ideálnym obdobím pre prípravu tradičných jedál z týchto štyroch surovín. Vyskúšajte si pripraviť niektoré z týchto jedál a nechajte sa uniesť bohatstvom chutí, ktoré nám zima ponúka.