Zima v kuchyni

Čas kapusty, cvikly, mäsa a strukovín

Zima je obdobím, kedy sa príroda spomaľuje a ponúka nám menej čerstvých surovín ako v lete či na jeseň. To však neznamená, že by sme mali v kuchyni trpieť núdzou. Práve naopak, zima je ideálnym časom na prípravu sýtych a chutných jedál, ktoré nás zahrejú a dodajú nám energiu v chladných dňoch. Medzi najtypickejšie zimné suroviny patria kapusta, cvikla, mäso a strukoviny. Tieto štyri ingrediencie tvoria základ mnohých tradičných zimných jedál, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé a výživné.

Kapusta: Kráľovná zimných stolov

Kapusta je azda najtypickejšou zimnou surovinou. Je lacná, dostupná a má všestranné využitie v kuchyni. Kapusta sa dá pripravovať na rôzne spôsoby, napríklad varením, dusením, pečením alebo kvasením. Kvasená kapusta je obzvlášť cenná pre svoje probiotické vlastnosti a vysoký obsah vitamínu C.

Medzi najobľúbenejšie jedlá z kapusty patria:

  • Kapustnica s klobásou a hubami
  • Vianočná kapustnica s rybím mäsom
  • Kapustové placky
  • Kapustové závitky
  • Dusená kapusta s mäsom

Cvikla: Červená sila

Cvikla je ďalšou cennou zimnou surovinou. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Cvikla má špecifickú chuť, ktorá nemusí každému vyhovovať, ale v kombinácii s inými surovinami dokáže vytvoriť chutné a zdravé jedlá. Cvikla sa dá pripravovať na rôzne spôsoby, napríklad varením, pečením alebo surová.

Medzi najobľúbenejšie jedlá z cvikly patria:

  • Cviklová polievka (boršč)
  • Cviklový šalát s chrenom
  • Pečená cvikla s kozím syrom
  • Cviklové smoothie
  • Cviklová nátierka

Mäso: Základ zimnej stravy

Mäso je dôležitou súčasťou zimnej stravy, pretože nám dodáva bielkoviny a energiu. V zime sa tradične konzumujú tučnejšie druhy mäsa, ktoré nás lepšie zahrejú. Medzi najobľúbenejšie zimné druhy mäsa patria bravčové, hovädzie a jahňacie. Mäso sa pripravuje na rôzne spôsoby, napríklad pečením, dusením alebo varením.

Medzi najobľúbenejšie jedlá z mäsa patria:

  • Pečené prasa
  • Hovädzí guláš
  • Jahňacie ragú
  • Pečené kura
  • Varené hovädzie mäso s omáčkou

Strukoviny: Zdravá a sýta voľba

Strukoviny sú dôležitým zdrojom bielkovín, vlákniny a minerálov. V zime sa tradične konzumujú strukoviny, ktoré sú sýte a zahrejú nás. Medzi najobľúbenejšie zimné druhy strukovín patria fazuľa, hrach a šošovica. Strukoviny sa pripravujú na rôzne spôsoby, napríklad varením, dusením alebo pečením.

Medzi najobľúbenejšie jedlá zo strukovín patria:

  • Fazuľová polievka
  • Hrachová kaša
  • Šošovicový prívarok
  • Fazuľový guláš
  • Cícerový hummus

Zima je ideálnym obdobím pre prípravu tradičných jedál z týchto štyroch surovín. Vyskúšajte si pripraviť niektoré z týchto jedál a nechajte sa uniesť bohatstvom chutí, ktoré nám zima ponúka.

Predchádzajúci
Zvyšovanie cien denného menu vo White Dragon

Reštaurácia a catering

Obedové menu si v našej reštaurácii s kaviarňou môžete vychutnať každý pracovný deň medzi 11.30 – 14.00.

Otváracia doba reštaurácie:
Pondelok – Piatok: 8.30 – 15.00

Adresa reštaurácie:
Staré Grunty 18, 84104, Bratislava – Karlova Ves

Objednávky na catering:
+421 910 671 833