Čas tekvíc, diviny a húb
Jeseň je obdobím, kedy sa príroda odieva do teplých farieb a ponúka nám bohatstvo chutných a výživných surovín. V kuchyni sa v tomto období využívajú sezónne produkty, ktoré sú v plnej sile a chuti. Medzi najobľúbenejšie jesenné suroviny patria tekvica, divina a huby. Tieto tri ingrediencie tvoria základ mnohých tradičných jesenných jedál, ktoré nás zahrejú a potešia v chladných dňoch.
Tekvica: Kráľovná jesene
Tekvica je azda najtypickejou jesennou surovinou. Existuje mnoho druhov tekvíc, ktoré sa líšia farbou, tvarom a chuťou. V kuchyni sa tekvica využíva na prípravu polievok, prívarkov, koláčov, ale aj hlavných jedál. Tekvica je bohatá na vitamíny a minerály, a preto je veľmi zdravá.
Medzi najobľúbenejšie jedlá z tekvice patria:
- Tekvicová polievka s krutónmi
- Tekvicový prívarok s fašírkou
- Tekvicový koláč s orechmi a škoricou
- Pečená tekvica s bylinkami a cesnakom
- Tekvicové pyré ako príloha k mäsu
Divina: Chutná a zdravá voľba
Divina je ďalšou typickou jesennou surovinou. Mäso z diviny je veľmi chutné a zdravé, pretože zvieratá žijú vo voľnej prírode a živia sa prirodzenou potravou. Divina je bohatá na bielkoviny a má nízky obsah tuku. V kuchyni sa divina pripravuje na rôzne spôsoby, napríklad pečením, dusením alebo grilovaním.
Medzi najobľúbenejšie jedlá z diviny patria:
- Jelení guláš s hubami a knedľou
- Pečený diviak s jablkami a brusnicami
- Srnčí chrbát s omáčkou z červeného vína
- Divinové ragú s cestovinami
- Grilované divinové steaky s bylinkovým maslom
Huby: Lesné poklady
Jeseň je obdobím, kedy v lesoch rastie množstvo húb. Huby sú veľmi chutné a výživné, ale je dôležité zbierať len tie druhy, ktoré sú jedlé. V kuchyni sa huby využívajú na prípravu polievok, omáčok, rizota, ale aj ako príloha k mäsu.
Medzi najobľúbenejšie jedlá z húb patria:
- Hubová polievka s chlebom
- Hubová omáčka s knedľou
- Hubové rizoto s parmezánom
- Pečené huby s cesnakom a petržlenovou vňaťou
- Hubové placky s kyslou smotanou
Jeseň je ideálnym obdobím pre experimentovanie s novými receptami a kombináciami chutí. Vyskúšajte si pripraviť niektoré z týchto tradičných jesenných jedál a nechajte sa uniesť bohatstvom chutí, ktoré nám jeseň ponúka.