Jeseň v kuchyni

Čas tekvíc, diviny a húb

Jeseň je obdobím, kedy sa príroda odieva do teplých farieb a ponúka nám bohatstvo chutných a výživných surovín. V kuchyni sa v tomto období využívajú sezónne produkty, ktoré sú v plnej sile a chuti. Medzi najobľúbenejšie jesenné suroviny patria tekvica, divina a huby. Tieto tri ingrediencie tvoria základ mnohých tradičných jesenných jedál, ktoré nás zahrejú a potešia v chladných dňoch.

Tekvica: Kráľovná jesene

Tekvica je azda najtypickejou jesennou surovinou. Existuje mnoho druhov tekvíc, ktoré sa líšia farbou, tvarom a chuťou. V kuchyni sa tekvica využíva na prípravu polievok, prívarkov, koláčov, ale aj hlavných jedál. Tekvica je bohatá na vitamíny a minerály, a preto je veľmi zdravá.

Medzi najobľúbenejšie jedlá z tekvice patria:

  • Tekvicová polievka s krutónmi
  • Tekvicový prívarok s fašírkou
  • Tekvicový koláč s orechmi a škoricou
  • Pečená tekvica s bylinkami a cesnakom
  • Tekvicové pyré ako príloha k mäsu

Divina: Chutná a zdravá voľba

Divina je ďalšou typickou jesennou surovinou. Mäso z diviny je veľmi chutné a zdravé, pretože zvieratá žijú vo voľnej prírode a živia sa prirodzenou potravou. Divina je bohatá na bielkoviny a má nízky obsah tuku. V kuchyni sa divina pripravuje na rôzne spôsoby, napríklad pečením, dusením alebo grilovaním.

Medzi najobľúbenejšie jedlá z diviny patria:

  • Jelení guláš s hubami a knedľou
  • Pečený diviak s jablkami a brusnicami
  • Srnčí chrbát s omáčkou z červeného vína
  • Divinové ragú s cestovinami
  • Grilované divinové steaky s bylinkovým maslom

Huby: Lesné poklady

Jeseň je obdobím, kedy v lesoch rastie množstvo húb. Huby sú veľmi chutné a výživné, ale je dôležité zbierať len tie druhy, ktoré sú jedlé. V kuchyni sa huby využívajú na prípravu polievok, omáčok, rizota, ale aj ako príloha k mäsu.

Medzi najobľúbenejšie jedlá z húb patria:

  • Hubová polievka s chlebom
  • Hubová omáčka s knedľou
  • Hubové rizoto s parmezánom
  • Pečené huby s cesnakom a petržlenovou vňaťou
  • Hubové placky s kyslou smotanou

Jeseň je ideálnym obdobím pre experimentovanie s novými receptami a kombináciami chutí. Vyskúšajte si pripraviť niektoré z týchto tradičných jesenných jedál a nechajte sa uniesť bohatstvom chutí, ktoré nám jeseň ponúka.

Predchádzajúci
White Dragon catering: Kvalita a čerstvosť pre každú príležitosť
Ďalší
Vianočný catering od White Dragon

Reštaurácia a catering

Obedové menu si v našej reštaurácii s kaviarňou môžete vychutnať každý pracovný deň medzi 11.30 – 14.00.

Otváracia doba reštaurácie:
Pondelok – Piatok: 8.30 – 15.00

Adresa reštaurácie:
Staré Grunty 18, 84104, Bratislava – Karlova Ves

Objednávky na catering:
+421 910 671 833