Keby som robil rebríček mojich obľúbených jedál, určite by tam figurovalo aj rizoto. Či je čisto zeleninové, s mäsom alebo práve s morskými plodmi.
Práve ich príprava a vôňa na olivovom oleji, cesnaku a víne je nezameniteľná. 😋🤩
Poďme na to…!
Pomodoro rizoto s morskými plodmi
Na 4 porcie potrebujeme:
- arborio ryža 500g
- olivový olej 200ml
- ružové vino 300ml
- zeleninový vývar 0,5l
- maslo 150g
- parmezán 200g
- šalotka 200g
- mix morských plodov (krevety, slávky, chobotničky, kalamáre…) 300g
- lúpané paradajky 300g
- cesnak 4 strúčiky
- petržlenová vňať – hladká 50g
- bazalka 50g
- soľ
- čerstvé čierne mleté korenie
- cukor
Časť najemno nakrájanej šalotky jemne speníme na masle. Pridáme arborio ryžu a krátko za stáleho miešania restujeme. Podlejeme dielom vína, vývaru a pomaly dusíme. Takto postupne prilievame až kým je ryža al dente.
Na olivovom oleji orestujeme zvyšnú najemno nakrájanú šalotku, pridáme cesnak, soľ, korenie a cukor.
Podlejeme vínom. Následne pridáme rozmixované alebo na malé kocky nakrájané lúpané paradajky.
Taktiež na rozpálenom olivovom oleji, zprudka orestujme očistené usušené morské plody. Osolíme, okoreníme, pridáme bazalku, petržlenovú vňať, nasekaný cesnak a podlejeme vínom. Na konci všetko zmiešame, pridáme nastrúhaný parmezán, maslo a podávame rizoto s krémovou konzistenciou.
Želám vám dobrú chuť!
Adam